SHISOmatbyrå  ?Real change can only be driven through large numbers.?

...för en grönare värld!

Blogg

Den sensoriska upplevelsen

Publicerat den


“Lite som att skriva en bok som ‘50 shades of Grey’ för de som kanske tycker det verkar lite spännande med dominans osv. istället för att rikta boken till riktiga hardcore S&M utövare vilket inte alls skulle sälja lika många böcker även om en större del av dem faktiskt köper boken ändå.”

 

Faktum är att fler och fler hoppar på den vegetariska vågen som nu sveper över vårt land och även resten av världen. Vi har företag i USA som gör både blödande hamburgarkött av grönsaker, kycklingimitationer som inbitna kycklingälskare har svårt att skilja från sin förlaga, veganska äggprodukter som majonäs till “äggpulver” som ersättning osv. I Tyskland, Italien och Holland bubblar det för fullt av nyskaparglädje i detta fält med produkter allt från korvimitationer, “industri-typ” ostar till hantverksostar till snabbmatskomponenter till nya processer för att ta fram konsistenser som appelerar till den breda massan. Och här i Sverige kommer nya produkter ut på marknaden i en strid ström. Mycket nya intressanta produkter har sett dagens ljus bara det senaste året. Det är jättebra! Men…

 

-Vem producerar man denna mat till?

 

Det är i stor mån imitationer av animaliskt kött i olika former som presenteras i frysdiskar och butikshyllor och man kan ibland som vegetarian ställa sig frågan om man vill äta produkter som härmar animaliskt kött i smak, utseende och konsistens när man gjort det aktiva valet att utesluta förlagan. Många slutade att äta kött pga miljöskäl eller hälsoskäl och inte nödvändigtvis för att de tycker kött smakar illa och då kanske dessa produkter passar men många vegetarianer och veganer har djupare anledningar och tycker det känns underligt att äta produkter som påminner om det man valt bort.

Vem driver denna utveckling, för vem drivs den och varför? För köttätare som vill äta mer Vego men inte kan släppa känslan av att äta kött?

 

Om man är lite cynisk så blir svaret att det är Producentföretagen som tror att “marknaden” inte kommer köpa något annat. Producentföretagen är ofta också befolkade av Köttätare som på produktutvecklingsmöten ska lösa uppgiften att presentera en produkt som säljer, uppfattas som aptitlig av deras referensgrupper och som har hög igenkänningsfaktor.

Detta kan inte bli bra för heltidsvegetarianen.

Om Produktutvecklarteamet, Marknadsteamet och få i referensgruppen är Vegetarianer kan man undra hur då uppfattningen om vad som är ‘Gott’ och frestande kommer bli?

Ja, troligtvis väldigt köttlik.

Marknaden sväljer sedan detta med hull och hår.

Däremot finns en problematik med att rikta sig till den del av marknaden som faktiskt äter vegetariskt på heltid. Den delen är bara ca 10% (varav 4% är veganer.), en stor del av dessa, säg hälften, konsumerar inte eller väldigt sällan köttersättningsprodukterna av olika anledningar vilket ger ca 5% av Sveriges befolkning som målgrupp. Då kanske det är ett klokare affärsbeslut att rikta in sig på de övriga 95%, varav ca 40% är halvtidsvegetarianer/flexitarianer, som faktiskt kan tänka sig att äta dessa produkter i snitt två gånger i månaden vilket ger en större turnout än att rikta sig till minoriteten. Köper dom sedan produkterna lite oftare så blir avkastningen, kanske inte exponetiellt högre, men i alla fall mycket högre. Troligtvis är detta en stor del av svaret, att pengar och diverse företagsbeslut såsom positionering, marknadsdelar, varumärkesbyggande osv. egentligen är de intressen som väger tyngst.


Kategorier: Ingen

Skriv en kommentar

Hoppsan!

Oops, you forgot something.

Hoppsan!

Orden du skrev in matchar inte texten ovan. Var god försök igen.

0 kommentarer