SHISOmatbyrå  ?Real change can only be driven through large numbers.?

...för en grönare värld!

Blogg

"JVLA VEGETARIANER!!" - och andra avvikare..

Publicerat den

Innan man ens ska försöka sig på att förstå varför en person väljer att avvika från samhällsnormen

och bli något -’så konstigt’- som vegetarian är det bra att sätta sig in i de olika typer av vegetarianism som finns vedertagna och att läsa in på historik, hur definitionerna kan skilja sig nationellt och internationellt och hur de uppfattas olika. Bra är också att sätta sig in i de vanligaste allergierna, de allergener som orsakar dessa och vanliga misstag man gör när man hanterar dessa kunder för många gånger kan detta också vara en del i valet..

En annan koppling mellan vegetarianen och allergikern är att då den senare kan bli rejält sjuk eller

T.o.m kan dö av fel hantering så är det lika viktigt för vegetarianen att få mat som är helt fri från animalier oavsett om det skulle vara I maten eller om ett redskap eller skärbräda inte bytts/rengjorts ordentligt innan användadet.

Så ett tips är att tänka på vegetarianen som en allergiker!


Vad är Vad?

 

Vegetarian - äter bara vegetabilier/grönsaker. Vissa undantag kan göras som tex. honung

Lacto-Vegetarian - Vegetarian med tillägg av Animaliska mjölkprodukter

Ouvo-Vegetarian - Vegetarian med tillägg av hönsägg

Lacto Ouvo-Vegetarian - Vegetarian med tillägg av Animaliska mjölkprodukter och hönsägg

Vegan - äter bara vegetabilier/grönsaker. Nyttjar inga animaliska produkter över huvud taget.

Levande Föda/Raw Food - som Vegan fast råvarorna inte får upphettas över 42 °C vid tillagningen.


Vegetarianism är en näringslära eller kosthållning enligt vilken endast vegetabiliska livsmedel bör ätas, vilket innebär att en person som är vegetarian av etiska, religiösa, estetiska, miljörelaterade, hälsogrundade eller andra skäl inte intar animaliska produkter (vissa undantag kan göras för produkter som kan erhållas från levande djur, se nedan). I dessa sammanhang ses svamp ofta som ett vegetariskt födoämne, trots att det biologiskt tillhör svampriket och inte växtriket.

Veganism är ett levnadssätt där en person avstår från exploatering av djur i den mån möjligt och praktiskt. En vegan avstår därför från alla animaliska produkter såsom kött, fisk, fågel, mjölkprodukter, ägg, honungs- och vaxprodukter samt olika tillsatser av animaliskt ursprung.

Veganer avstår även från att använda andra produkter utöver mat som är av animaliskt ursprung, till exempel skinnkläder, pälsprodukter, ylletröjor och dunkuddar. Produkter som tagits fram med hjälp av djurförsök avstår även de flesta veganer ifrån i största möjliga mån. Likaså avstår veganer ofta från konsumtion av tjänster där djur utnyttjas, till exempel besök på djurparker, cirkus som handhar djur, rodeos och tjurfäktning

Råkost  - Det amerikanska uttrycket Raw Food har ett liknande äldre svenskt begrepp, Levande Föda. Dieten etablerades i Sverige på 1970-talet av den litauenfödda amerikanskan Ann Wigmore. Hon skrev ett flertal böcker om levande föda och drev även Hippocrates Health Institute, ett institut för levande föda i Boston. Vad som förenar dietbegreppen Raw Food och Levande Föda är att de båda innebär en typ av kosthållning där råvarorna inte får bli upphettade över 42 °C vid tillagningen. En skillnad är att tillämpare av Levande Föda ofta blötlägger och fermenterar det som ska ätas samt att kosten handlar om hälsa medans Raw Food mer handlar om färska råvaror och att välja det som är bäst för stunden och kanske lite mer fokuserar på upplevelse och sensorik.

Andra varianter - som tex. fruktarianer, pescetarianer, stockholmsvegetarianer och flexitarianer är luddiga begrepp som tillkommit för att beskriva en avvikelse inom eller från en vedertagen kosthållning. Vegetariska Kockar Förening - VKF - stödjer inte dessa uttryck då de snarare förvirrar mer än vad de förklarar. Om du äter animaliskt kött, vare sig det är fisk eller fågel, så är du inte vegetarian. Äter du mestadels vegetariskt men bara lite fisk ibland eller lite kyckling när det passar så bör du inte titulera dig vegetarian. Vill du definiera dig själv kan du göra det genom tex. “Jag äter mestadels vegetariskt men ibland fisk och kyckling.”


Skäl

Skälen till att man väljer att vara vegetarian skiftar från person till person. Här listas några vanliga anledningar:

Religiösa skäl: Med hänvisning till påbudet att leva utan att skada andra är det vanligt att buddhister inte äter kött. Även ortodoxa Hinduer speciellt från tradionellt högre kaster utesluter kött men inte mjölk. Jainer, en gren av Hinduismen, utesluter alla animalier som en livsstil. Inställningen angående mjölk är delad och många förespråkar veganism. Jainerna utesluter en hel rad andra grönsaker bla rotfrukter då upprotningen av dessa kan skada små djur i jorden men även dödar hela plantan.

Djurrättsliga skäl: Många som blir vegetarianer av etiska skäl syftar på att det är fel att döda och äta djur. Se djurrätt.

Djurskyddsskäl: Vissa vegetarianer anser inte att det är fel att äta kött i sig, men motsätter sig den moderna köttprocessen där djur föds upp under, enligt många, tvivelaktiga förhållanden, endast för syftet att ätas.

Rättviseskäl: Vissa vegetarianer anser att det är fel att endast en liten del av världens befolkning äter en stor del av det kött som produceras. De anser också att den betesmark/odlingsmark som används till köttindustrin mer effektivt skulle kunna användas för att odla grödor och på så sätt mätta fler människor.

Miljöskäl: Köttproduktion anses bidra till växthusgasutsläpp, vara resurskrävande när det gäller djurföda och vattentillgångar, bidra till övergödning och kräva omfattande transporter.

Hälsoskäl: Vissa äter vegetarisk kost av hälsoskäl, då de anser vegetarisk kost generellt vara nyttigare.

Smakskäl: Vissa människor är vegetarianer endast på grund av att de finner kött osmakligt.

Naturlighet: En del personer är vegetarianer för att de anser att människan hör till växtätarna, det vill säga att människan är en naturlig vegetarian och inte är menad att äta kött. Denna åsikt anses emellertid felaktig eftersom människan anses, enligt den vedertagna vetenskapen, vara allätare.

Blandade Skäl: Ofta förekommande är också att vegetarianen har skäl som är blandningar av fler av de ovanstående skälen.


Kategorier: Vegetariska Definitioner

Skriv en kommentar

Hoppsan!

Oops, you forgot something.

Hoppsan!

Orden du skrev in matchar inte texten ovan. Var god försök igen.

0 kommentarer